söndag 1 maj 2011

Ägg

Visst låter det bra när man köper ägg i affären och det står att de är från "frigående höns" på förpackningen?! Det känns liksom bra att köpa dem och man har en bild av en massa höns som strosar runt på en bondgård och sprätter glatt i gröngräset och slurpar i sig en och annan mask i solens sken. Så är tyvärr inte fallet. Vad innebär "frigående höns" egentligen?

Villkoret för att höns ska få kallas frigående är att det finns max 9 hönor per kvadratmeter, vilket motsvarar en yta på 33 cm i fyrkant. En frigående höna kan med andra ord nätt och jämt vända sig om, utan krocka med de andra hönsen. När man håller höns i stora flockar är risken också stor att de pickar på varandra och även kannibalism förekommer. Genom att hönsen har kontakt med sin egen gödsel ökar även risken för parasiter och sjukdomar.

Väljer man att köpa ägg från frigående höns utomhus så är skillnaden att hönsen ska ha tillgång till utevistelse, men detta sker dock bara begränsad tid under året och mestadels av deras liv får de alltså tillbringa inomhus.

Burägg är ett annat alternativ. I Sverige är det lag på att burhöns ska ha sittpinne, värprede och ströbädd. Låter ju bra, men i verkligheten är dessa burar så trånga att de inte ens kan sträcka på vingarna i dem. I regel producerar en burhöna ägg i ca. 9 månader, sen avilvas de.

Ekologiska ägg är ändå, i mitt tycke, det bästa alternativet. Här får högst 7 hönor per kvadratmeter vistas och de har tillgång till utevistelse året runt. Dessutom får hönorna KRAV-godkänt foder, dvs. inga bekämpningsmedel eller konstgödsel.

Hoppas att ni som läser detta tänker till nästa gång ni köper ägg, det gör i alla fall jag. En bild säger mer än tusen ord, eller vad säger ni?!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar