fredag 22 juli 2011

Shabby chic för vissa

Enligt Wikipedia är shabby chic en "tillbakablickande, romantiserande lantlig inredningsstil som blev populär under 1980-talet."

"Det mest utmärkande för stilen är användningen av färgen vitt i olika nyanser på allt från väggar, golv och tak till möbler och småsaker som emaljkannor. I stilen ingår äldre möbler som målats i vitt och sedan behandlats för att se mycket slitna ut. De kan även ersättas med nytillverkade möbler som patineras på liknande sätt, då det inte är åldern i sig utan utseendet som är viktigt. Andra inslag är hinkar och baljor i zink, fågelburar, fruktlådor med tryck och äldre husgeråd. Föremål av järn får gärna vara rostiga, absolut inte blanka eller polerade. Textilt favoriseras vita och naturgrå textilier, spets,bomull, linne och säckväv. Katolska religiösa symboler och föremål förekommer ofta, exempelvismadonnabilder, kors och äldre biblar."

På sistone så har shabby chic blivit något av en fluga i alla svenska hem. Överallt i affärerna kan du hitta prylar, pinaler, möbler, kläder och tyg som är inspirerat av den stilen. Jag själv är väldigt förtjust i det också, tycker om när det är stilrent och inte alltför många färger inblandade. Vitt passar liksom till allt och blir inte omodernt. Sen kan jag väl tycka att det är snyggast när man tar in gobitarna och gör det till sitt eget, blanda gammalt och nytt. Vet inte hur folk uppfattar just shabby chic-stilen, men tyckte det var lite roligt när jag sökte på det inne på tradera och fick upp bland annat:











1 kommentar: